Oświadczenie Rady Nadzorczej

Data dodania: 2019-07-08 18:09:18

Podczas dzisiejszego posiedzenia Rady Nadzorczej Ruchu Chorzów SA władze Klubu wystosowały komunikat, którego treść publikujemy poniżej.

Chorzów, 08.07.2019 r.

Oświadczenie Rady Nadzorczej Spółki Akcyjnej Ruch Chorzów

Rada Nadzorcza, Zarząd oraz strategiczni akcjonariusze Spółki Akcyjnej „Ruch Chorzów” pragną wszystkich zainteresowanych poinformować, że działając w dobrym interesie reprezentowanej Spółki, zachowując pełną transparentność i uczciwość , biorąc  pod uwagę głos kibiców oraz mniejszościowych akcjonariuszy, przeprowadziła wybór I trenera i wybrała zgodnie z oczekiwaniami kibiców Pana Łukasza Beretę , który ma dowolność w wyborze pozostałego zespołu trenerskiego.

Również zgodnie z oczekiwaniami kibiców, zaproponowała zarządzanie Spółką Panu Szymonowi Michałkowi, godząc się na podwyższenie wynagrodzenia w stosunku do ustępującego Prezesa o 40%. Jednocześnie Rada Nadzorcza przedstawiła Panu Szymonowi Michałkowi proponowany budżet na sezon 2019/2020 w wysokości ok. 7 mln zł.

Zakładając wg oświadczenia Pana Szymona Michałka możliwość pozyskania wraz z kibicami 4 mln zł., co łącznie daje 11 mln zł, przy spłacie postępowania układowego do 30.06.2020 r. w kwocie 2,5 mln zł oraz 2 mln zł pożyczki z Miasta Chorzów, daje kwotę bezpieczną na funkcjonowanie Spółki ok. 6,5 mln zł, co na poziom 3 ligi powinno być wystarczającym budżetem.

Niestety Pan Szymon Michałek nie złożył zgody na objęcie stanowiska Prezesa.

Rada Nadzorcza ma świadomość, że zarządzanie Spółką Akcyjną jaką jest klub piłkarski nie należy do łatwych i prostych zadań, jednak pragnie przypomnieć, że w obecnym składzie działając od 2 lat, przeprowadziła skuteczne oddłużenie z kwoty 56 mln zł przeterminowanych zobowiązań bez jakichkolwiek przychodów zewnętrznych, doprowadzając do obecnej sytuacji, gdzie przeterminowane zobowiązania zewnętrzne wynoszą około 3 mln zł, co w połączeniu z najbliższymi przychodami klasyfikują Spółkę jako płynną i bez zagrożenia dalszego istnienia jako całkowite wykreślenie z rejestru, co groziło Spółce w 2017 roku, i utraty 100-letniej tradycji.

Niewątpliwie spadek do 3 ligi jest wielkim ciosem dla wszystkich sympatyków, ale można powiedzieć, że zakończyło się balansowanie czy Spółka będzie dalej istnieć, czy nie, a obecna sytuacja finansowa stawia Ruch w jednej z lepszych sytuacji wśród polskich klubów.

Należy bezustannie odbudowywać dobre imię (co obecni akcjonariusze, Rada Nadzorcza i Zarząd czynią) i ciężko pracować pozyskując nowych akcjonariuszy i sponsorów.

Jeszcze raz Rada Nadzorcza wyraża gotowość powołania Pana Szymona Michałka do Zarządu, o ile sam zechce. Rada Nadzorcza jest otwarta na przedstawienie zainteresowanym kibicom wszelkich informacji o obecnej sytuacji i przyszłości Spółki Akcyjnej Ruch Chorzów.

Zgodnie z deklaracją społeczności kibicowskiej, że będą brali udział w finansowaniu Klubu, Rada Nadzorcza rekomenduje, aby na najbliższym Nadzwyczajnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy do Rady Nadzorczej został powołany Pan Szymon Michałek.

źródło: własne
Maj